پنج‌شنبه, 13 ارديبهشت 1403
  • EN
کل یوم عاشورا کل ارض کربلا 1391/09/05  -   23:45:18
آسیب زدایی از بدعتهای محرم و صفر ..


باسمه تعالی




سرچشمه حیات شیعه در محرم است؛ همانگونه  که امام خمینی (ره) فرمودند: این محرم و صفر است که اسلام را زنده نگه داشته است . هدف از نهضت عاشورا، احیای امر به معروف و نهی از منکر و ترویج اخلاق و معرفت حسینی  است

.
نمادهای محرم مثل هیئت عزاداری، زنجیرزنی، نذری، عَلم، طبل و دهل، اینها تنها ظاهر قضیه هستند (که البته باید باشند؛ چون برای القای شور حسینی به جامعه لازم هستند) ولی ما نباید تنها در همین سطح متوقف شویم .
از جولان دادن در کوچه و خیابان و زیاد کردن صدای ضبط ماشین، دلخوش کردن به بزرگی عَلم، شهرت مداح، قمه زنی، برهنه سینه زدن، بالا و پایین پریدن، استفاده از آلات موسیقی در هیئتها و ..  از اینها معرفت حسینی حاصل نمیشود . برای مثال مداحی پاپ، نقل روایات غلوآمیز، کسب شهرت و درآمد بالا

متأسفانه هیئتهای مذهبی و برخی مساجد هم برای رونق بیشتر خود و جذب جوانان، از این مدل مداح دعوت میکنند .

نوچه پروری بعضی از مداحان و گردآوردن افراد گریه کن (به صورت تصنعی!) برای شور و حال دادن به مجلس هم دیگر بماند. که البته این قبیل کارها با اخلاص منافات دارد .

بعضی از مداحان و منبریها دیرتر از حد معین می آیند، از در پشتی وارد میشوند تا با اینکارها اهمیت و پرستیژ !؟ خود را بالا ببرند و خواندن نماز واجب را به بعد از عزاداریِ مستحب موکول میکنند .

مداح اهل بیت (ع) نباید به دنبال کسب شهرت باشد و بر کار خود قیمت بگذارد.. مستمعین هم نباید مداح پرستی کنند و تحت تأثیر شهرت مداح قرار بگیرند و نیت عزاداریشان فقط برای خدا و خالصانه برای او باشد .

نباید مضمون مداحیها و منابر، تنها در حد گوشواره شکسته، خیمه سوخته و تشنگی باقی بماند و اگر امام حسین(ع) و قیام الهی او را فقط در اینها جستجو کنیم، جفایی است به آن حضرت .

بهتر است در منابر از سیره و اخلاق حسینی هم گفته شود و به تمام زندگی حضرت سیدالشّهدا پرداخته شود؛ و نه فقط به سه روز آخر عمر ایشان .

مداحان و واعظان باید پیام کربلا را برسانند.. پیام کربلا، اقامه ی نماز و امر به معروف و نهی از منکر است ***

امام علی (ع) می فرمایند: «ما قصم ظهری إلا رجلان، عالم متهتّک و جاهل متنسّک،‏ هذا ینفر عن حقّه بتهتّکه و هذا یدعو إلی الباطل بتنسّکه‏ . فقط دو شخص کمرم را شکستند؛ عالمی که اهل گناه باشد و نادانی که اهل عبادت باشد

آن عالم، با ارتکاب گناهان، مردم را از دینداری فراری میدهد .. و این نادان به خاطر جهلش،‌ مردم را به سمت باطل میکشاند .

متأسفانه امروز، در بین بچه هیئتی ها به وفور جاهل متنسّک داریم که هیئت میروند، کربلا میروند، در راهپیمایی اربعین شرکت میکنند؛ ولی تقوا ندارند! نماز نمیخوانند! و سال تا سال لای قرآن را باز نمیکنند . این را میگویند عزاداری به سبک شعبان بی مخ (جعفری) که او هم برای حضرت اباعبدالله مجلس عزاداری برپا میکرده، اما از آن طرف انواع و اقسام خلاف از او سرمیزده و فکر میکرده که دیگر همه چیز حل و تمام است .

خطر عالم متهتّک هم در جامعه ی امروز، بیشتر از گذشته است.. البته جامعه ی روحانیون معمولا از انسانهای وارسته ای تشکیل شده است؛ ولی هنوز اشکالاتی را در درون خود دارد .

آخوندی که دنیازده و خدمتگذار منابع قدرت و ثروت است، درد دین ندارد و به فکر پر کردن جیب خودش است عالم بی عمل است. در ادارات و نهادها بر روی کارهای خلاف، سرپوش شرعی! میگذارد.. حتی جانمازش را خودش جمع نمیکند و انجام اینجور کارها را در شأن خود نمیداند .

این آخوندها، قبل و بعد از انقلاب اسلامی، عامّه ی مردم را گمراه میکردند.. به گفته امام خمینی (ره) باید مراقب آخوندهای درباری باشیم و آنان را از مجالس و محافل خود برانیم .

امام حسین (ع) گریه کن نمیخواهند، بلکه رهرو میخواهند.. اگر از یک طرف عزاداری کنیم،ولی نتوانیم مسائل درونی و اجتماعی خود را گره گشایی کنیم، مسلماً باید در شکل و محتوای عزاداریها تجدید نظر کنیم .

بحث دیگر اینکه الآن در کشور با کمبود مسجد مواجه هستیم.. در محله ای که مسجد به تعداد کافی احداث نشده، چه لزومی دارد که در آنجا حسینیه ساخته شود؟ .

آیا اسراف نیست زمینی گران قیمت با هزینه های سنگین ساخت، تنها برای چند روز از سال استفاده شود و (حسینیه) مابقی ایام سال معطل مانده و حتی یک نماز جماعت هم در آن اقامه نشود؟ .

 ای کاش در کشور ما، مساجد به آن میزانی برسد که تمامی مراسمات مذهبی را پوشش بدهد و به عنوان یک سنگر اساسی از حریم قرآن و اهل بیت (ع) پاسداری کند .

از دیگر مسائلی که خاص این ایام است، این است که دسته های عزاداری تا پاسی از نیمه شب با طبل و دهل در کوچه ها به راه می افتند و بسیاری از بانوان به دنبال آنها حرکت میکنند همچنین در گوشه و کنار خیابانها، دختران جوان با پوششهای نامناسب پرسه میزنند که این کار باعث سوء استفاده بعضی جوانها میشود . البته عده زیادی هم هستند که اصلا کاری به ایام مذهبی ندارند و از فرصت تعطیلی رسمی استفاده کرده و به تفریح و مسافرت میروند!!! بدون اینکه جویا شوند که اصلا این تعطیلی برای چه بوده است؟ آیا به مناسبت حزن اهل بیت (علیهم السلام) بوده است یا به سبب سرور ایشان؟! .... انگار نه انگار .

واقعا جای شگفتی است که در بعضی از هیئتهای عزاداری، حیوان قربانی را رو به دسته عزاداری ذبح میکنند و به جهت قبله کاری ندارند!!! غافل از اینکه با اینکار حیوان حرام شده و گوشت آن غیر قابل مصرف است .

اینجاست که نیاز به یک روحانی عالِم احساس میشود تا عزاداری را به شکل مناسبی جهت دهی کرده، و جلوی افراطها و تفریطها گرفته شود .

آیا وقت آن نرسیده است برای تحول دیدگاه مردم به واقعه کربلا و ارتباط آن با شرایط امروز جامعه، برنامه ریزی و اقدام بهتری شود؟ انتظار میرود که خود را از سطحی نگری، رهایی داده و به تفکر و رفتارمان عمق و معنا ببخشیم .

  همچنین لازم است که هیئتها و تکایای مذهبی، شیوه های عزاداری خود تغییر دهند و برای خود قاعده و چارچوب داشته باشند تا هم مراسم عزاداری در ساعات معین و با کیفیت و محتوا انجام شود و هم اینکه مزاحمت و سدّمعبر و سایر معضلات نداشته باشند

بسیج دانشجویی مرکز آموزش کشاورزی امام خمینی (ره) کرج

نظرات (0) بازدیدها  (2041)



6.1.10.0
V6.1.10.0